Fotoverslag Jongerenbedevaart Banneux

De foto’s in de verslag zijn gemaakt door Joke Laan

Afgelopen weekend heeft Tutti deelgenomen aan een jongerenbedevaart naar Banneux. We vertrokken zaterdag 7 oktober heel vroeg en kwamen op zondag 8 oktober weer laat thuis. In deze twee dagen zijn er veel mooie, leuke en inspirerende dingen gebeurd. We vertellen je graag meer over deze bijzondere ervaringen in dit fotoverslag

Banneux is een bekend Mariabedevaartsoord in het Franstalige deel van België. In 1933 is Maria hier een aantal keer verschenen en sindsdien komen er jaarlijks ongeveer 700.000 mensen naar toe. Om half 8 ‘s ochtends op 7 oktober was het voor ons zo ver. We stapten in de bus die ons naar Banneux zou brengen. Samen met andere jongeren uit het bisdom die al in Den Haag of Rotterdam in de bus waren gestapt.

In de bus deden we een kennismakingsspel, keken we een DVD over het heiligdom van Banneux en baden we de rozenkrans. De busreis duurde ongeveer drie en een half uur. Onderweg stopten we bij een kapelletje.

Rond 11 uur kwamen we aan in Banneux. Naast onze weekendbedevaart was er op dit moment ook een vijfdaagse bedevaart waar veel Nederlandse ouderen aan deel namen. Wij sloten deels aan bij hun programma en volgende daarnaast ons eigen jongerenprogramma. Om 12 uur was het tijd voor een warme maaltijd.

Hierna kregen we een rondleiding over het heiligdom en zagen we de belangrijkste gebouwen. Vervolgens hadden we met alle jongeren een gesprek over roepigingen. Diaken Ronald den Hartog gaf een inleiding op dit onderwerp, waarna we in groepen met elkaar praatten over een aantal vragen rondom roepingen. Een onderwerp waar je het niet elke dag over hebt. Vandaar dat het extra fijn en leerzaam was om hier met elkaar over te praten.

Na deze gesprekken was het voor ons tijd om te gaan inzingen. Terwijl de andere jongeren de ouderen in rolstoelen naar de kerk duwden. Om 5 uur begon de viering waarin wij zongen. Het was een mooie en bijzondere viering. Het was heel leuk om te zien en te horen dat de ouderen zo van onze muziek genoten. We hebben achteraf erg veel lieve reacties gehad.

Een bezoek aan de bron met alle ouderen en jongeren was het volgende dat op het programma stond. Het was mooi om te zien hoe verbondenheid ontstond tussen de jongeren en de ouderen door middel van gesprekken, voornamelijk over het geloof.

Aangekomen bij de bron had iedereen de gelegenheid om te bidden en zijn/haar handen in het water van de bron te steken. Hierna was het tijd voor avondeten en het inrichten van onze slaapkamers.
Na het eten hebben we deelgenomen aan een lichtprocessie in de grote kerk.


Als laatste activiteit op zaterdag deden we de kruisweg. Met alle jongeren gingen we alle staties langs en baden en zongen Taizéliedjes. Een mooie afsluiting van het progamma van zaterdag!

 

Tenslotte sloten we de dag gezamenlijk af met een gebed en een lied bij de bron.

Hierna hebben een vier van onze koorleden de kaarsen opgestoken van onze sponsoractie. Veel mensen uit de parochie hebben ons gesponsord. In ruil voor een klein bedrag konden mensen een intentie opgeven en wij zouden dan voor hun een kaarsje opsteken in Banneux met die intentie. We hebben voor elke intentie een kaarsje opgestoken en ervoor gebeden.

Zondagochtend na het ontbijt begon Tutti weer met inzingen. We mochten zingen in de internationale mis in de grote kerk. Weer een hele bijzondere en mooi ervaringen. Na afloop kregen we weer enorm veel positieve reacties. Wat zorgde voor een speciaal en voldaan gevoel.

Na de viering gingen we aan tafel voor een warme lunch. Hierna woonden we de ziekenzegen bij. Wederom een erg bijzonder moment. We schreven ook kaarten naar een heleboel parochianen. Ook dit was onderdeel van onze sponsoractie. Zo deelden we ervaringen met de mensen thuis.

Aan het einde van de middag kochten veel jongeren nog wat souvenirs en maakten we onze kamers weer leeg. Al laatste activiteit baden we de smartenkrans. Een gebed waarbij je stilstaat bij al de verdrietige moment uit het leven van Maria.

Hierna na we afscheid van de ouderen. We zongen nog 2 laatste liedjes en gingen toen naar de bron. Daar sloten we de reis af en namen we afscheid van het heiligdom.

Toen stapten we weer de bus in en begon onze terugreis naar Gorinchem.

Ik spreek namens alle jongeren van Tutti als ik zeg dat dit een heel mooi en bijzonder weekend voor ons was. Een aantal woorden die bij ons opkwamen na afloop waren: overweldigend, inspirerend, mooi en dankbaar. We zijn heel blij en dankbaar dat we dit met elkaar hebben mogen mee maken!